top of page
Keresés

Az ESG (Environmental, Social, Governance) teljesítmény mérése

Az ESG (Environmental, Social, Governance) teljesítmény mérése komplex folyamat, amely számos területet ölel fel. Az ESG szempontokon alapuló mérés célja a vállalati fenntarthatóság értékelése és az érintett felek (stakeholderek) számára történő átlátható jelentés készítése. Az alábbiakban összefoglalom, hogyan épül fel egy vállalat ESG teljesítményének mérése, és milyen területeket vizsgál egy ilyen felmérés.


Az ESG (Environmental, Social, Governance) teljesítmény mérése
Az ESG (Environmental, Social, Governance) teljesítmény mérése


1. Környezeti Teljesítmény (Environmental)


- Szénlábnyom ( Karbonaudit ): Mérés és nyilvántartás arról, hogy a vállalat mennyi üvegházhatást okozó gázt bocsát ki, különféle tevékenységei és folyamatai során.

- Vízhasználat: Értékelés arról, hogy a vállalat mennyi vizet használ fel, és milyen hatással van a vízforrásokra.


- Hulladékkezelés: Mérés arról, hogy a vállalat hogyan kezeli a termelési és üzemi hulladékot, valamint hogyan támogatja a hulladékcsökkentést.


2. Társadalmi Teljesítmény (Social)


- Emberi jogok: Értékelés arról, hogy a vállalat tiszteletben tartja-e az emberi jogokat saját működése és szállítói hálózata területén.


- Munkavállalói jólét: Mérések a munkavállalói elégedettség, munkahelyi sokféleség, azonos esélyek és munkavállalói fejlődés terén.


- Közösségi felelősségvállalás: Értékelés a vállalat közösségi kezdeményezéseivel kapcsolatban, beleértve a jótékonysági tevékenységeket és a közösségi projekteket.


3. Vállaltirányítási Teljesítmény (Governance)


- Vezetési struktúra: Értékelés a vállalat irányítási struktúrájáról, beleértve a vezetői döntéshozatalt és az irányítási folyamatokat.


- Az érdekelt felekkel való együttműködés: Mérések arról, hogy a vállalat mennyire épít be az érdekelt felek visszajelzéseit és elvárásait az üzleti stratégiájába.


Az ESG felmérés lépései


1. Kiindulópont meghatározása: Az első lépés a vállalat ESG mérésének kiindulópontjának meghatározása. Ez magában foglalja az ESG prioritások meghatározását és az érintett felek bevonását.


2. Adatgyűjtés és mérés: A vállalatnak rendelkeznie kell olyan mechanizmusokkal és rendszerekkel, amelyek lehetővé teszik az ESG adatok rendszeres gyűjtését és mérését.


3. Értékelés és elemzés: Az adatok értékelése és elemzése során a vállalatnak ki kell derítenie, hogy mennyire felel meg az ESG szempontoknak és hol vannak fejlesztési területek.


4. Fejlesztés célok és akciók meghatározása: Az értékelés alapján a vállalatnak célokat kell kitűznie az ESG területén, és kidolgoznia kell azokat az intézkedéseket, amelyekkel elérheti ezeket a célokat.


A vállalat ESG mérésének végeredménye egy átfogó jelentés, amely bemutatja a vállalat környezeti, társadalmi és irányítási teljesítményét. A jelentés általában tartalmazza a jelenlegi helyzetet, a célokat, az elért eredményeket és azokat az intézkedéseket, amelyeket a vállalat tervez a jövőben a fenntarthatóság terén. A sikeres ESG jelentés növeli a vállalat hitelességét az érintett felek szemében, és támogatja a fenntartható üzleti gyakorlatok elterjesztését.


Amennyiben Önök számára is megoldandó, fejlesztendő az ESG területe, vegye fel cégünkkel a kapcsolatot! Szakértőink állnak rendelkezésére.


25 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page