top of page
Keresés

Ennyi pénzt termel a naperőművek birkákkal való legeltetése

A megújuló energiára történő átállás hatására az amerikai napelemparkok gondozása egyre nagyobb üzletágként terjed. Emiatt egyre több ember kezdi el a birkatartást annak érdekében, hogy vegetációkezelési szolgáltatásokat nyújtson a napelempark üzemeltetőinek. Nemrégiben készült néhány felmérés, amelyek azt vizsgálták, milyen kezdeti befektetésre van szükség az új vállalkozás elindításához, valamint milyen jövedelem várható a naperőművek területén történő legeltetéssel.


Az Illinois-i Egyetem kutatói a 2023-as év első felében vizsgálatot végeztek az Amerikai Szolárlegeltetők Szövetségének tagjai körében. A válaszadók szerint a leggyakoribb kezdeti befektetés az elinduláshoz juhok és egy kisteherautó beszerzését jelentette.

Átlagosan az állattartók 22 hektáron legeltettek 125 birkát, ami hetente átlagosan 14,75 óra terepi munkát, 8,17 óra utazást és 5,67 óra adminisztrációt igényelt. A felmérés azt is kimutatta, hogy a szolárlegeltetésre szerződők 75%-a vállalta a növényzet teljeskörű gondozását is, ami fűnyírók és szegélynyírók használatát jelentette, hiszen bár a juhok nagy területeket legelnek le, tevékenységük nem mindig felelt meg a napelemparkok tulajdonosainak műszaki előírásainak.


Ennyi pénzt termel a naperőművek birkákkal való legeltetése
Ennyi pénzt termel a naperőművek birkákkal való legeltetése

A New York állambeli Cornell Egyetem saját napelemparkokkal rendelkezik, és ezek közül egyet, amely Aurora városában található, juhokkal legeltetnek. A feladatot egy Vermont székhelyű mezőgazdasági vállalkozás végzi, amely specializálódott erre a tevékenységre, és a régió több államában is elérhető szolgáltatásokat nyújt.


Az egyetem kutatói 2018-ban gyűjtötték össze a legeltetéssel kapcsolatos költségek és bevételi adatokat, majd ezeket egy rövid publikációban tették közzé.


A terület mérete 22 angol hold (1 angol hold kb. 0,4 hektár), amelyet 4 szekcióra osztottak, és 56 juhtal legeltettek május elejétől novemberig. Ez kb. 6 juhot jelent hektáronként. A területet a juhász 3 naponta látogatta meg, és átlagosan 45 percet töltött ott. Ez alatt gondoskodott a víztartály feltöltéséről, ellenőrizte az állatok egészségi állapotát, valamint áthelyezte őket a következő szekcióba, ha az előző területen már legeltek. Minden területet 18-48 napig pihentettek, mielőtt újra legeltették.


Az egészségügyi problémákról nem számoltak be a 2018-as szezon során, az állatok jól fejlődtek, és a táplálék megfelelő volt számukra. A napelemeket védő drótkerítés megfelelő védelmet nyújtott, így kutyára vagy szamárra nem volt szükség. A juhok gondosan legeltették a területüket, így nem voltak árnyékoló növények a napelemek felett. A kezdeti beruházások magukban foglalták egy víztartály, egy itatókút, egy kis szivattyú és egy villanypásztor beszerzését is.


Ennyi pénzt termel a naperőművek birkákkal való legeltetése
Ennyi pénzt termel a naperőművek birkákkal való legeltetése

A 188 napig tartó legeltetési időszak alatt a nyájat 63 alkalommal kellett felkeresni, ami 47 munkaórába került. Az utazásokkal együtt összesen 139 munkaóra szükséges, amire 15 dolláros órabért számoltak el, és mérföldenként 54 centet az utazásra. Hozzájön még az 1500 dolláros felelősségbiztosítás költsége.


Az összes költség 260 dollár holdonként, miközben a szolgáltató 500 dollárt számlázott holdanként. Ennek eredményeként a nettó nyereség 240 dollár/hold volt. Ha hektáronként számoljuk, ez 600 dollár, vagy juhonként 94 dollár. Az egyetem kutatói a saját adatgyűjtésük mellett olyan farmereket is megkerestek, akik napelemparkokat legeltetnek, és 14 válasz érkezett vissza. Itt a holdankénti nettó jövedelem - a régiótól függően - 244 és 509 dollár között változott, ami hektáronként 610-1270 dollárt jelent.


Ennyi pénzt termel a naperőművek birkákkal való legeltetése
Ennyi pénzt termel a naperőművek birkákkal való legeltetése

Az említett számítások azonban nem tartalmazzák a juhok beszerzési költségét, sem az eladásból származó bevételt. Egy juhász esetében a főtevékenység maga a juhászkodás, a vegetációkezelés csak egy melléküzlet. Egy hagyományos legelő esetében a juhász bérleti díjat fizet a földhasználatért, míg egy napelemparknál ez fordítva van: a tulajdonos fizet a legeltetésért. Ha hozzávesszük, hogy a legeltetés olcsóbb, mint a gépi fűnyírás, vagyis a "biofűnyírás" mindkét fél számára előnyös megoldás, valószínű, hogy a jövőben egyre több juhást láthatunk majd a napelemparkokban.


A németországi székhelyű energiacég, a Baywa egy hatalmas texasi napelemparkját több száz juh segítségével gondozza, amivel évente komoly megtakarításokat érnek el.


Találj hatékony, gazdaságos és zöld megoldásokat a Green Pannoniával! Kapcsolatfelvétel >>


16 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page