top of page
Keresés

ESG forradalom Magyarországon: Így formálja át a fenntarthatóság a vállalati térképet!

A fenntarthatóság mára már nem pusztán trendi téma, hanem az egyének és a vállalkozások 21. századi jövőjének meghatározó aspektusa. A globális éghajlati kihívások egyre aggasztóbb előrejelzései már minden gazdasági szereplőt érintenek, így kialakult a konszenzus a fenntarthatósági fordulat szükségességéről. A vállalati szektorban az ESG-szempontok (Környezeti, Társadalmi, Irányítási) alkotják a fenntartható üzleti tevékenység alapjait, és az ezeknek való megfelelés a jövőben nem csak követelmény, hanem a versenyképesség kérdése is lesz.


ESG forradalom Magyarországon: Így formálja át a fenntarthatóság a vállalati térképet!
ESG forradalom Magyarországon: Így formálja át a fenntarthatóság a vállalati térképet!

A fenntarthatóság kérdésköre már nemcsak társadalmi szempontból fontos, hanem egyre inkább beépült az üzleti életbe is. Az európai uniós előírások határozzák meg a kereteket, és Magyarország az elsők között reagált a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati társadalmi felelősségvállalás előmozdítására. Ennek eredményeként minden érintett vállalat hamarosan megismerheti az ESG-megfelelőség követelményeit.

Az új törvény már meghatározza a konkrét feladatokat, különös tekintettel a nagyvállalatokra és a tőzsdén jegyzett cégekre. Ezeknek a vállalatoknak évente kötelező nyilvános jelentést készíteniük, és az ESG szempontok alapján újraértékelniük tevékenységüket. Habár a kis- és középvállalkozások mentesülnek a kötelezettségek alól 2026-ig, a beszállítói láncban résztvevők már most szembesülnek az adatszolgáltatási kötelezettséggel.


Az ESG-szempontrendszer létrehozása lehetővé teszi, hogy a vállalkozások tevékenységét a fenntarthatóság, környezeti és társadalmi hatások, valamint irányítási elkötelezettségek alapján összehasonlítsák. Az ESG-szempontoknak való megfelelés nemcsak elvárás, hanem a vállalkozások versenyképességének kulcsa is. Az ESG-szempontoknak megfelelő működés nemcsak társadalmi és környezeti előnyökkel jár, hanem a vállalkozások hosszú távú értékteremtését is segíti.


A vállalkozásoknak fel kell készülniük az ESG-szempontoknak való megfelelésre, mivel ez nemcsak az átláthatóságot szolgálja, hanem befolyásolja a finanszírozást és a piaci hozzáférést is. Az ESG-szempontoknak megfelelő vállalatok versenyelőnyt szerezhetnek, míg azok, akik lassabban alkalmazkodnak, versenyhátrányba kerülhetnek. Az ESG-szempontoknak való megfelelés nemcsak kötelesség, hanem a versenyképesség megőrzésének és növelésének kulcsfontosságú eleme a magyar vállalkozások számára.


Az ESG-megfelelőség nemcsak a vállalatok belső működését, hanem a munkavállalói vonzerőt, a fogyasztói és beszállítói elvárásokat is befolyásolja. Az ESG-szempontoknak megfelelő vállalatoknak kedvezőbb lehetőségeik vannak a piacon, és könnyebben juthatnak pénzügyi forrásokhoz. Az ESG-szempontoknak való megfelelés kulcsfontosságú a magyar gazdaság fejlődése szempontjából, és a vállalkozásoknak időben fel kell készülniük az elvárások teljesítésére.


Amennyiben Ön is szeretné gördülékenyebbé és gazdaságosabbá tenni az ESG folyamatainak felmérését, tervezését és megvalósításá, vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeink egyikén!


13 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page