top of page
Keresés

Módosult három magyar energiahatékonysági rendelet

A három rendeletmódosítás csomagban a legfrissebb, augusztus 18-i Magyar Közlönyben jelent meg a 12/2023. (VIII. 18.) MEKH rendeletben. Ezek lényege az alábbi a közlemény alapján:


Módosult három magyar energiahatékonysági rendelet
Módosult három magyar energiahatékonysági rendelet

1. A végfelhasználási energiamegtakarítással kapcsolatos adatszolgáltatásról szóló 17/2020. (XII. 21.) MEKH rendelet módosítása rögzíti a hitelesített energiamegtakarítások szervezett piacát működtető szervezet adatszolgáltatásának határidejét és adattartalmát. A módosítás továbbá megállapítja a hitelesítő szervezettel szemben alternatív jogkövetkezményként alkalmazható megváltási díj mértékét (50 000 Ft/GJ), mely megegyezik az energiamegtakarítási kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén az EKR kötelezett által fizethető energiahatékonysági járulék mértékével.


2. Az energetikai auditorok és az energetikai auditáló szervezetek adatszolgáltatásáról, valamint a közreműködő szervezetek éves jelentéstételi kötelezettségéről szóló 1/2017. (II. 16.) MEKH rendelet módosítása szerint az energetikai auditálással kapcsolatos adatszolgáltatás adattartalma kiegészítésre kerül az EKR-ben elszámolható energiamegtakarítás mértékével.


3. A nagyvállalatok és az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek energiafelhasználásának mértékére, valamint energiamegtakarítására vonatkozó adatszolgáltatás rendjéről szóló 2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet módosítása a Hivatal irányába történő éves adatszolgáltatás módját pontosítja, valamint az adatszolgáltatás tartalmának szűkítésével az adminisztrációs teher csökkenését eredményezi.



14 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page