top of page
Keresés

Új törvényjavaslat a vállalati fenntarthatósági szabályozások területén

A kormány a napokban benyújtotta az Országgyűlésnek azt a tervezetet, amely az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) szempontokat helyezi a középpontba a vállalatok működésének átláthatósága és fenntarthatósága érdekében. A javaslat részletesen kitér arra, hogy az érintett vállalatoknak - különösen a nagyvállalatoknak - kötelezővé kell tenniük a működésük átvilágítását az ESG keretében.


ESG felépítései model
ESG felépítései model

A tervezet célja, hogy segítse a vállalatokat az ESG szempontok alapján történő optimalizálásban, elősegítve ezzel a karbonsemlegesítést és a CO2 lábnyom felmérését. A tervezet szerint a vállalatoknak kockázatkezelési rendszert kell kialakítaniuk, belső felelősségvállalási stratégiát kidolgozniuk, valamint rendszeresen ellenőrizniük és jelentést készíteniük az ESG teljesítéséről.


A tervezet továbbá előírja, hogy a vállalatoknak évente ESG beszámolót kell készíteniük, amelyet hat hónapon belül ingyenesen elérhetővé kell tenniük vállalati honlapjukon. Ez a lépés növeli a vállalatok átláthatóságát és megkönnyíti az érdeklődők, befektetők és vásárlók számára az ESG információkhoz való hozzáférést.


A tervezet különbséget tesz a vállalatok mérete, típusa és befolyásolási képessége szerint, szem előtt tartva, hogy minden vállalat más és más lehetőségekkel és kihívásokkal szembesül az ESG terén. Azonban közös kötelezettségük, hogy fenntarthatósági célok felé mozduljanak el, mivel a jogszabály szigorú büntetéseket ír elő az adatszolgáltatási kötelezettségek elmulasztására.


Végső soron a tervezet hangsúlyozza, hogy a fenntarthatóság nem csupán erkölcsi, hanem üzleti érdek is. A vállalatoknak fel kell készülniük arra, hogy az ESG tényezők az üzleti versenyképesség meghatározó elemeivé válnak, és hogy az ügyfelek és munkavállalók számára is fontos szemponttá válnak az üzleti döntéseikben.


Amennyiben Ön is szeretné gördülékenyebbé és gazdaságosabbá tenni az ESG folyamatainak felmérését, tervezését és megvalósításá, vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeink egyikén!



15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page